18.10.2009

SINDI KOOPERATİFİ ZİYARETİMİZ

http://www.yarimadaninsesi.com/habergoruntule.asp?bolum=2249&uyeid=0DATÇA YEREL TARİH DERNEĞİ VE DAÇEV SINDI KOOP'U ZİYARET ETTİ
Y.Sesi: Datça Yerel Tarih Derneği ile Datça Çevre ve Turizm Derneği(Daçev) üyelerinden bir grup Sındı Tarımsal Kalkınma Kooperatifini ziyaret ederek, kooperatifin çalışmaları hakkında bilgi aldı. İki derneğin üyeleri de Datça Yarımadası'nın tek tarımsal kooperatifi olan Sındı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne Datçalı ve Datça'yı sevenler tarafından destek verilmesini istedi.
'EKOLOJİK TARIMA GEÇMEYİ HEDEFLİYORUZ'
Kooperatif başkanı Ömer Ohan'la görüşen dernek yetkilileri kooperatifin sorunlarını ve yapılan çalışmaları dinledi. Kooperatifin çalışmaları hakkında bilgi veren Ohan kuruluş çalışmaları 2006 yılında tamamlanan Sındı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin şuanda Sındılı 69 üretici üyesine sahip olduğunu belirterek “kooperatifimizde zeytinyağı, bal, badem ve yan ürünlerin üretimi yapılıyor. Ekolojik tarıma geçmeyi hedefliyoruz. Kooperatifin hali hazırda üyelerine ait yaklaşık 250 dönüm sertifikalı üretim alanı bulunmakta. Bugüne kadar işlenmemiş olarak Datça Yarımadası'nda satılan bademden; balla üretilmiş badem ezmesi, bal-badem, harnuplu ezme, şekerli badem ezmesi üretmek için gerekli marka ve izinleri aldık. Ayrıca zeytinyağı üretim izni olan kooperatifimize sofralık zeytin ürünleri için de izin alma aşamasındayız. Orman ürünleri kapsamında olan defne, adaçayı, kekik, kapari gibi ürünlerin üretilmesi ve pazarlanması konusunda da çalışmalarımız var' dedi.
Ohan ayrıca, kooperatifi daha önceden ziyaret eden Özel Çevre Koruma Kurulu ve Tarım Bakanlığı yetkililerinin kooperatife kırsal kalkınma fonlarına başvurması konusunda öneride bulunulduklarını belirterek “Bu konuda bize gereken desteği vereceklerini de söylediler” dedi.
'KOOPERATİF DESTEKLENMELİ'
Doğayı ve yerel kültürel değerleri koruyarak üretim yapılmasını doğru bulan Yerel Tarih Derneği ve Daçev üyeleri de Sındı Kooperatifi'nin çalışmalarını önemli bulduklarını belirterek, desteklenmesi gerektiğine inandıklarını ifade ettiler. Kooperatifin Datça Yarımadası'nı ziyaret eden turistlerce ve ülke çapında daha çok tanınması için herkese sorumluluklar düştüğünü de belirten iki derneğin  üyeleri faydalı olacağını düşündükleri önerilerden de şöyle bahsettiler: “Datça pazarında açılacak ve Yerel Tarih Derneği ile DAÇEV'in tasarımına yardımcı olabileceği satış ve tanıtım tezgâhı yerelde tanıtım açısından yararlı olacaktır.
Ulusal çapta düzenlenen doğal ürün fuarlarına katılmak, gerek var olan ürünlerin pazarlanması gerekse yeni ürünler konusunda fikir edinme ve ilişkiler kurulması açısından çok yararlı olacaktır. Fuarlara katılım konusunda Kaymakamlık ve ÖÇKK'nın desteği istenebilir.
Kurumsal iletişim ve amblem logo, basılı malzemelerin tasarımı, web sayfası hazırlanması konularında yarımadamızda yaşayan veya Datça ile gönül bağı olan yaratıcı insanlara iş düşmektedir. Datça'nın doğal ve kültürel kimliğini koruyarak sürdürülebilir tarım ve turizmin gelişmesi için bu destekler yaşamsaldır”
YEREL TARİH DERNEĞİ ÖZÜR DİLEDİ
Ziyarette ayrıca iki yıl önce Datça'da 'Hayatın İçinden Bitkiler' kitabını yayınlayan Datça Yerel Tarih Derneği üyeleri 5 yıllık çalışmanın ürünü olan bu kitapta Sındı Kooperatifi ile ilgili önemli bir hata yaptıklarını hatırlatarak, kooperatifin başkanı Ohan ve üyelerinden özür dilediler ve hatalarını şöyle açıkladılar: “Dernek üyesi Aliman Erdem'in kitapta yer alan Datça Pazarı ile ilgili makalesinde “Sındı eski muhtarı Bekir'in tezgâhı hemen sağdadır. Bu tezgahta badem (sıra, ak, nurlu) bal (çam,çiçek, kekik) zeytinyağı ve bazen zeytin çeşitleri satılır. Bu ürünler yarımadanın yegane organik tarım kooperatifini kurmayı başarmış Sındı Kooperatifinin ve Bekir'in kendi ürünleridir” denilmiştir.  Bu isim benzerliğinden kaynaklanan hatadan dolayı Datça Yerel Tarih Derneği olarak özür dileriz”

9.10.2009

yarımadanın sesi gazetesinde değirmen

ILICA SU DEĞİRMENİ’Nİ 3 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ
Y.Sesi: Datça Yerel Tarih Derneği'nin(datçaytg) Ilıca Su Değirmeni'nde açmış olduğu sergi rekor ziyaretçi sayısı ile sona erdi. 16 Hazirandan Ramazan Bayramı sonuna kadar her gün 18.30-21.30 saatleri arasında ziyarete açılan sergiyi yaklaşık 3 bin kişi gezdi.
Açık olduğu üç ay içinde ziyaretçi akınına uğrayan serginin önümüzdeki sene nasıl gerçekleştirileceği ise 14 Ekim Çarşamba günü saat 10.00 da, değirmende yapılacak geniş katılımlı bir toplantıda belirlenecek.
YARIMADA TARİHİNDE YOLCULUK
Datça'da yaşayan ya da daha önce yaşamış olan kişilerin ellerinde bulunan Datça'ya özgü eski fotoğraflarını getirerek, derneğin fotoğraf arşivine katkıda bulunduğu sergide tarihi bir su değirmenini gezmenin keyfine varan ziyaretçiler aynı zamanda yarımadada insanların eskiden nasıl bir yaşantısı olduğuna da tanık oldular. Eski fotoğrafların eşliğinde yarımada tarihinde bir yolculuğa çıktılar.
Datçalılardan ve tatilcilerden büyük ilgi gören sergi Ramazan Bayramı sonrası kapılarını ziyaretçilerine kapadı. Serginin sona ermesinin ardından 6 Ekim Salı günü bir araya gelen dernek üyeleri sergi malzemelerini topladılar, sergiyi değerlendirdiler.

6.10.2009

ılıca su değirmeni ziyaretçi defterinden






 Datçaytg’nin bu güzel çalışması Datçamız için çok büyük bir kazanç. Derneği, Datça’daki önemli bir
eksikliği kapattıklarından dolayı tebrik ediyorum.

Bu su değirmeni, bu Datça Evi bana çocukluğumu anlattı. Dedemin su değirmeninde yaşadıklarını
anımsadım.

 Çok çok duygulandım. Gözlerim yaşardı. İyi ki varsınız.

Datça’yı tarihi ile birlikte bize tanıtan derneğinizi kutluyoruz.

Datçaytg’nin kültürel değerlere katkısının devamı dileğiyle. 

A’dan  Z’ye içinde her şeyi barındıran yer beni tam kalbimden vurdu.

 Yüzyıllarca süren yolculuğu bizlere ulaştırırken suyun hayat verdiği bu değirmeni bizleri kazandırdınız.

 Datça’nın sizler gibi çalışan, düşünceli ve üretken insanları takdirle karşıladığına inanıyorum.

Datça’nın böyle güzel geçmişi ile yaşatılmasını sağladığınız için teşekkürler.


bugün sergimizi topladık


Bugün yönetim kurulu ve sergiye malzeme temin eden arkadaşlarımızla toplandık.
Sergiyi değerlendirdik. 3000 kişinin ziyaret ettiği sergimizdeki malzemeleri topladik ve yerlerine ulaştırdık.