24.03.2009

BİTKİ GRUBU KIZLAN'DA

bitki grubundan kucuk bir grup( fatma, semra, aliman, zehra, meral, sezer, ben ) dun kizlan koyunde Esin Abla'nin evine ziyarete gittik. onlara yuk olmayalim diye kekler , borekler yapmistik ama o bize kendi uretimi nefis peynir, zeytin ve yoğurtlu bir sofra hazirladi gene de. Halasi Güldeste teyze, kardesi Güler abla ve komsulari Hayriye abla ve Dudu'da oradaydi. Cok güzel bir gun gecirdik. 4 saate yakin video kaydi yaptik. Kayitlarimizda olmayan 3 yeni bitki hakkinda bilgi topladik, fotograflarini cektik.

kitabimizdaki bitkilerin bazilarina kizlan bolgesinde verilen adlarin farkli oldugunu ogrendik. incirin 14 ayri cinsini saydik. Kizlan'da ticari domates yetistiriciliginin 1980'lerin basina kadar uzandigini, o zamanlar yetisen pembe dilimli domatesin tadinin simdiki domateslerde olmadigini, simdi sosyetenin "kokteyl domatesi" deyipte kutularda aldiği kucuk kirmizi domateslere "daşak domatesi" dendiğini kaydettik.

Güldeste Teyzenin babasi Abdullah Karaman Datca'nin ilk kamyonunun sahibi imiş. 1956 yılında Marmaris Belediyesinden alinan kamyonu daha ilk kez datcaya getirirken yolda devrildigini buradan gidenlerin yardimiyla devrilen kamyonun insan gucuyle kurtarilmasinin oykusunu dinledik. Güldeste Teyze o yillarda gittiği Çine'de dikiş kursunu bitirdiğinden , koydeki kizlarin hepsinin gelinligini dikermis.Bize eski dugunlerde oynadiklari oyunlari da gosterdiler.

Onumuzdeki hafta bitki grubu biraraya gelip yaptigimiz kayitlari tekrar dinleyip notlarimizi çıkardıktan sonra sizlerle daha çok bilgi paylaşabiliriz.

şimdilik bu kadar. ÇİĞDEM ERKAN

Hiç yorum yok: