18.10.2009

SINDI KOOPERATİFİ ZİYARETİMİZ

http://www.yarimadaninsesi.com/habergoruntule.asp?bolum=2249&uyeid=0DATÇA YEREL TARİH DERNEĞİ VE DAÇEV SINDI KOOP'U ZİYARET ETTİ
Y.Sesi: Datça Yerel Tarih Derneği ile Datça Çevre ve Turizm Derneği(Daçev) üyelerinden bir grup Sındı Tarımsal Kalkınma Kooperatifini ziyaret ederek, kooperatifin çalışmaları hakkında bilgi aldı. İki derneğin üyeleri de Datça Yarımadası'nın tek tarımsal kooperatifi olan Sındı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne Datçalı ve Datça'yı sevenler tarafından destek verilmesini istedi.
'EKOLOJİK TARIMA GEÇMEYİ HEDEFLİYORUZ'
Kooperatif başkanı Ömer Ohan'la görüşen dernek yetkilileri kooperatifin sorunlarını ve yapılan çalışmaları dinledi. Kooperatifin çalışmaları hakkında bilgi veren Ohan kuruluş çalışmaları 2006 yılında tamamlanan Sındı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin şuanda Sındılı 69 üretici üyesine sahip olduğunu belirterek “kooperatifimizde zeytinyağı, bal, badem ve yan ürünlerin üretimi yapılıyor. Ekolojik tarıma geçmeyi hedefliyoruz. Kooperatifin hali hazırda üyelerine ait yaklaşık 250 dönüm sertifikalı üretim alanı bulunmakta. Bugüne kadar işlenmemiş olarak Datça Yarımadası'nda satılan bademden; balla üretilmiş badem ezmesi, bal-badem, harnuplu ezme, şekerli badem ezmesi üretmek için gerekli marka ve izinleri aldık. Ayrıca zeytinyağı üretim izni olan kooperatifimize sofralık zeytin ürünleri için de izin alma aşamasındayız. Orman ürünleri kapsamında olan defne, adaçayı, kekik, kapari gibi ürünlerin üretilmesi ve pazarlanması konusunda da çalışmalarımız var' dedi.
Ohan ayrıca, kooperatifi daha önceden ziyaret eden Özel Çevre Koruma Kurulu ve Tarım Bakanlığı yetkililerinin kooperatife kırsal kalkınma fonlarına başvurması konusunda öneride bulunulduklarını belirterek “Bu konuda bize gereken desteği vereceklerini de söylediler” dedi.
'KOOPERATİF DESTEKLENMELİ'
Doğayı ve yerel kültürel değerleri koruyarak üretim yapılmasını doğru bulan Yerel Tarih Derneği ve Daçev üyeleri de Sındı Kooperatifi'nin çalışmalarını önemli bulduklarını belirterek, desteklenmesi gerektiğine inandıklarını ifade ettiler. Kooperatifin Datça Yarımadası'nı ziyaret eden turistlerce ve ülke çapında daha çok tanınması için herkese sorumluluklar düştüğünü de belirten iki derneğin  üyeleri faydalı olacağını düşündükleri önerilerden de şöyle bahsettiler: “Datça pazarında açılacak ve Yerel Tarih Derneği ile DAÇEV'in tasarımına yardımcı olabileceği satış ve tanıtım tezgâhı yerelde tanıtım açısından yararlı olacaktır.
Ulusal çapta düzenlenen doğal ürün fuarlarına katılmak, gerek var olan ürünlerin pazarlanması gerekse yeni ürünler konusunda fikir edinme ve ilişkiler kurulması açısından çok yararlı olacaktır. Fuarlara katılım konusunda Kaymakamlık ve ÖÇKK'nın desteği istenebilir.
Kurumsal iletişim ve amblem logo, basılı malzemelerin tasarımı, web sayfası hazırlanması konularında yarımadamızda yaşayan veya Datça ile gönül bağı olan yaratıcı insanlara iş düşmektedir. Datça'nın doğal ve kültürel kimliğini koruyarak sürdürülebilir tarım ve turizmin gelişmesi için bu destekler yaşamsaldır”
YEREL TARİH DERNEĞİ ÖZÜR DİLEDİ
Ziyarette ayrıca iki yıl önce Datça'da 'Hayatın İçinden Bitkiler' kitabını yayınlayan Datça Yerel Tarih Derneği üyeleri 5 yıllık çalışmanın ürünü olan bu kitapta Sındı Kooperatifi ile ilgili önemli bir hata yaptıklarını hatırlatarak, kooperatifin başkanı Ohan ve üyelerinden özür dilediler ve hatalarını şöyle açıkladılar: “Dernek üyesi Aliman Erdem'in kitapta yer alan Datça Pazarı ile ilgili makalesinde “Sındı eski muhtarı Bekir'in tezgâhı hemen sağdadır. Bu tezgahta badem (sıra, ak, nurlu) bal (çam,çiçek, kekik) zeytinyağı ve bazen zeytin çeşitleri satılır. Bu ürünler yarımadanın yegane organik tarım kooperatifini kurmayı başarmış Sındı Kooperatifinin ve Bekir'in kendi ürünleridir” denilmiştir.  Bu isim benzerliğinden kaynaklanan hatadan dolayı Datça Yerel Tarih Derneği olarak özür dileriz”

Hiç yorum yok: